Місце для Вашої реклами...
Відзначили трагічні події 68-річної давнини у селі Теньківка - 21 Травня 2012 - Події та новини - Сайт с.Теньківка

Головна » 2012 » Травень » 21 » Відзначили трагічні події 68-річної давнини у селі Теньківка
23:33
Відзначили трагічні події 68-річної давнини у селі Теньківка

         19 вересня 1943 року фашистські загарбники дотла спалили село Теньківку Червоноармійського району та закатували всіх його жителів. Загалом у цей день по-звірячому було вбито 2 тисячі селян, серед яких більш, ніж половина – малолітні діти, та знищено 360 людських осель та інших будов.

 

       Такою жорстокою була помста ворога мирним жителям села за непокору окупаційному режиму та за активну співпрацю з партизанами.

     Щороку 19 вересня, напередодні Дня партизанської слави, біля Монумента пам’яті розстріляних та спалених у роки Великої вітчизняної війни жителів у центрі села відбуваються жалобні мітинги, у яких беруть участь не тільки жителі Теньківки та навколишніх сіл, але й громадськість району.

     Не винятком був і нинішній рік. Віддати данину пам’яті полеглим  у роки війни селянам та вшанувати подвиг народних месників цього краю з нагоди 70-річчя партизанського руху в Україні прибув голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський.

     «Це мій громадянський обов’язок у цей скорботний день бути з вами і розділити сум того часу. Адже ваша земля – то і моя земля. Тут я народився і виріс. І мені дороге все, що з нею пов’язане. Але найдорожча для мене пам'ять про односельців, які загинули, виборюючи мирне життя»,- наголосив голова обласної ради у зверненні до учасників жалобної церемонії

     Йосип Запаловський підкреслив, що є символічним те, що заходи в Червоноармійському районі, приурочені Дню партизанської слави, відбуваються у селі Теньківці – на землі, яка в цьому краї найбільше постраждала від удару ворога. Саме в цих місцях в перші роки Великої Вітчизняної війни було сформовано один із перших на території Житомирщини партизанських загонів «За перемогу», а згодом тут діяли потужні з’єднання народних месників. Жителі Теньківки та навколишніх сіл постійно поповнювали лави партизанських загонів, активно сприяли партизанам у їх боротьбі з ворогом, воювали на фронтах війни далеко від рідної землі.

     «Ми, сучасники, досі не знаємо всіх імен воїнів, які віддали своє  життя заради перемоги, не знаємо про місця, де вони поховані. Тому дослідити безіменних і віддати героям належні почесті,  доглядати їх могили  – це наш  святий обов’язок. Але найголовніше наше завдання – оточити турботою та увагою ветеранів Великої Вітчизняної війни, колишніх фронтовиків, партизанів-підпільників, вдів, забезпечити їм комфортне та захищене життя. І ми це будемо робити, - сказав голова обласної ради Йосип Запаловський.

     У жалобній церемонії, приуроченій сумній даті, взяли участь: голова Пенсійного Фонду України в Житомирській області Іван Заінчковський, голова Червоноармійської районної державної адміністрації Станіслав Карпінський, голова районної ради Анатолій Липко, Теньківський сільський голова Зінаїда Мухлінська,  ветерани війни та праці, громадськість Теньківки та навколишніх сіл, учні місцевої школи.

 

 

 

 

Переглядів: 632 | Додав: tenkivka

З'вязок з нами

ВКонтакте

Facebook

Одноклассники

Наше опитування

Як Вам наш сайт?
Всього відповідей: 106
Погода
Статистика

При використанні матеріалів з сайту, посилання на сайт - обов'язково!

Володимир Марченко © 2012-2016
Свої запитання та пропозиції пишіть на: ask.fm | tenkivka@ukr.net