Місце для Вашої реклами...
Посуха на Житомирщині: людям не вистачає води - 21 Липня 2016 - Події та новини - Сайт с.Теньківка

Головна » 2016 » Липень » 21 » Посуха на Житомирщині: людям не вистачає води
23:09
Посуха на Житомирщині: людям не вистачає води

Останні 2 роки для жителів Житомирської області були засушливими. Люди не мали чим напувати худобу, в чому прати. З 67 населених пунктів Червоноармійського району більш-менш забезпечені водою тільки 2. Решта сіл зіштовхнулися цього літа зі значними труднощами.

«Раніше біля моєї хати був прокопаний канал, він уже 2 роки сухий. В мене господарство, троє дітей, треба готувати їсти, прати. За водою ходили до дідової криниці, вона нас врятувала. Перед пранням доводилося чекати тиждень, щоб вода набралася», – розповіла жителька с. Теньківка Тетяна Василенко.

Якщо ситуація не зміниться, жителям доведеться позбуватися худоби.  Все, що було цього року у криницях – по 2-3 відра води, зазначила Теньківський сільський голова Зінаїда Мухлінська.

Метеорологи прогнозують що наступні 2 літа будуть ще більш засушливі. Що робитимуть – люди не знають.

У Теньківці альтернативою забезпечення людей водою є 2 занедбані свердловини, які були зроблені ще за радянських часів. Їх потрібно серйозно ремонтувати, з однієї жителі витягнули труби – зовсім іржаві. 

У Червоноармійському районі 67 населених пунктів, по всьому району біля 100 старих свердловин. Сільські ради не подужають дане питання – у бюджетах сіл немає 30-40 тис. грн, необхідних для відновлення 1 свердловини. У людей також бракує коштів навіть на найелементарніші потреби.

«У Червоноармійську жителі вкладали свої кошти і за рахунок цього збільшували водну мережу, тому у нас ситуація краща, ніж в багатьох селах. Але цього недостатньо: наших коштів замало, щоб збільшити водопровідну мережу по Червоноармійську. Крім того, до Червоноармійської селищної ради належить ще 3 населених пункти – села Ягодинка, Буряківка та масив Заповіт. Якщо сім’я має хоча б по 2 худоби, води вже не вистачає», – розповів Олександр Гаврилюк, голова Червоноармійської селищної ради.

Жителі Червоноармійського району звернулися до депутата Житомирської обласної ради Дмитра Кропачова. На його думку, найоптимальнішим варіантом є відновлення програми «Питна води», яка останні роки не фінансувалася. Підтримати жителів області мають депутати та обласне керівництво.

Якщо передбачити виділення коштів з обласного бюджету хоча б на відновлення існуючих свердловин, це в рази покращило б ситуацію із  забезпечення води в найпроблемніших районах. 

Голова Червоноармійської районної державної адміністрації Віктор Байда зазначив, що підійти до цього питання глобально і відновити усі свердловини за рік нереально. Але ремонт найважливіших з них – був би суттєвою допомогою для людей, які потерпають без води.

Переглядів: 417 | Додав: tenkivka

З'вязок з нами

ВКонтакте

Facebook

Одноклассники

Наше опитування

Як Вам наш сайт?
Всього відповідей: 106
Погода
Статистика

При використанні матеріалів з сайту, посилання на сайт - обов'язково!

Володимир Марченко © 2012-2016
Свої запитання та пропозиції пишіть на: ask.fm | tenkivka@ukr.net